کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
هفته کاری چهار روزه پس از آزمایشی که در ۶۱ شرکت بریتانیایی انجام شد، هیچ جنبه منفی را نمایان نکرد و با انبوهی از مزایا جذابتر از همیشه است.
سازمان غیرانتفاعی «فور دی ویک گلوبال» برنامهای آزمایشی را سازماندهی و نتایج امیدوارکنندهای منتشر کرد؛ ۲۹۰۰ نیروی کار شرکتکننده در آزمایش، سطوح پایینتری از استرس، اضطراب، فرسودگی شغلی، خستگی و مشکلات خواب را در کنار تعادل بهتر بین کار و زندگی گزارش دادند و برای ۴۷ شرکتی که دادههای مالی را ارائه دادند، درآمد تا حد زیادی ثابت ماند.
همه اینها برای فیلیپ گهرمن، روانشناس دانشگاه پنسیلوانیا منطقی است. گهرمن میگوید: «همانقدر که کار میتواند پاداشدهنده و رضایتبخش باشد، استرسزا و زمانبر نیز هست. ما میخواهیم برای انجام کارهای دیگر نیز زمانی صرف کنیم، بنابراین منطقی به نظر میرسد که کار کردن در ساعات کمتر با طیف وسیعی از پیشرفتها همراه باشد.»
آزمایش بریتانیا محدود بود و هیچ گروه کنترلی وجود نداشت. یک شرکت یا شرکتهایی که هفته کاری پنج روزه دارند با شرکتهایی که چهار روز در هفته کار میکنند، مقایسه شدند. همچنین خطر سوگیری انتخاب وجود دارد. به احتمال زیاد یک نوع خاص از شرکت ممکن است برای آزمایش چهار روزه کاری در هفته داوطلب شود.
بهعنوان مثال، شاید آنها از رفاه کارکنان خود استقبال میکنند یا دوست دارند آزمایش کنند و ریسکپذیر باشند. این امر میتواند نتایج را منحرف کند، زیرا آنها نماینده اکثر کارفرمایان یا محل کار نیستند. شرکتهای شرکتکننده نیز ملزم به استفاده از برنامه مشابه نبودند.
کارفرمایان میتوانستند جمعهها را حذف کنند یا به کارکنان اجازه دهند در طول یک هفته کاری پنج روزه ساعات کمتری کار کنند. به طور متوسط ۳۲ ساعت در هفته در طول یک سال اجرا کنند یا چهار روز هفته را به تحقق اهداف عملکردی منوط کنند.
گهرمن میگوید که مایل است مطالعه طولانیتری را انجام دهد تا بداند آیا اثرات مثبت دوام دارند یا خیر. با این حال تحقیقات دیگری در مورد مغز و رفتار انسان نیز از این ایده حمایت میکند که زمان کمتر در کار میتواند برای کارکنان و کارفرمایان آنها بهتر باشد. در اینجا دو مورد از مواردی که علم در مورد نتایج آزمایشی هفته کاری چهار روزه بریتانیا میگوید، مطرح شده است.
مغز ما ضربالاجلها را دوست دارد
داشتن یک هفته کاری کوتاهتر میتواند کمی فشار اضافی برای کار مؤثر ایجاد کند. به گفته الکس کورب، عصبشناس دانشگاه کالیفرنیا گاهی اوقات مغز انسان در ضربالاجلها بهترین عملکرد را دارد.
او به اینسایدر میگوید: «این به ما کمک میکند انرژی و تلاشمان را متمرکز کنیم. اگر من بگویم شما پروژه بزرگی دارید که انجام آن واقعاً دشوار است و زمانی برای تحویل پروژه مشخص نکنم، احتمالاً زمان زیادی طول میکشد و ممکن است اصلاً پیشرفت چندانی نداشته باشید.»
تحقیقات نشان داده که افراد تمایل دارند تلاش خود را با نزدیکشدن به یک ضربالاجل افزایش دهند. کورب میگوید: «مردم ربات نیستند. بیشتر اوقات ما با حداکثر توان خود کار نمیکنیم. احتمالاً حتی برای مردم امکان ندارد که هشت ساعت در روز و پنج روز در هفته در اوج فعالیت خود کار کنند.»
او میافزاید: «بنابراین کوتاهکردن هفته کاری میتواند بخشی از زمان کاری را که در اوج بهرهوری نیستیم، کاهش دهد.»
استرس کمتر و بهبود تمرکز
کار میتواند استرسزا باشد. دو مطالعه نشان داده که بیدار شدن در صبح با دانستن اینکه در آستانه کار هستید میتواند باعث شود بدن شما سطوح بالاتری از هورمون استرس، یعنی کورتیزول را نسبت به آخر هفته ترشح کند.
این لزوماً بد نیست. اما استرس طولانیمدت و کورتیزول بیش از حد در طول زمان میتواند به طیف وسیعی از مشکلات سلامت جسمی و روانی منجر شود. کورب میگوید: «اگر ناگهان یک روز اضافی برای آخر هفته داشتید، بهجای پنج روز کورتیزول بالا، فقط چهار روز کورتیزول بالا دارید. این مطمئناً میتواند توضیح دهد که چرا افراد کاهش فرسودگی شغلی و خلقوخوی بهبودیافته را تجربه میکنند.»
استرس همچنین میتواند پاسخ جنگ یا گریز بدن را فعال کرده، تمرکز را مختل کند و به عملکرد ضعیفتر شغلی منجر شود. روزهای پراسترس کمتر میتواند به تمرکز بیشتر و کارآمدتر شدن نیروی کار بینجامد.
در واقع، کارآزمایی بریتانیا کاهش اندکی در استرس را گزارش کرد؛ در مقیاس یک تا پنج، نیروی کار شرکتکننده میانگین سطوح استرس را قبل از آزمایش ۳.۰۷ و بعد از آزمایش ۲.۷۴ گزارش کردند.
هفته کاری چهار روزه ممکن است در برخی موارد نتیجه معکوس داشته باشد؛ افرادی که انتظار میرود همان حجم کار را در زمان کمتری انجام دهند، ممکن است در نهایت استرس بیشتری داشته باشند. این همان چیزی است که برای ۱۳ درصد از کارکنان در این آزمایش اتفاق افتاد، در حالی که ۳۹ درصد گزارش کردند استرس کمتری داشتند.