کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
گزارش کلادفلر از وضعیت اینترنت در سهماهه اول ۲۰۲۳ نشان میدهد / ایران در رتبهبندی اختلالات اینترنت در صدر جدول قرار دارد
ثریا حقی/ جدیدترین گزارش منتشرشده از سوی کلادفلر (Cloudflare) نشان میدهد که در سهماهه نخست سال ۲۰۲۳ میلادی، در برخی از کشورهای جهان، به دلایل مختلفی نظیر محدودیتهای عمدی اعمالشده از سوی دولت، طوفان، قطعی کابل، حملات سایبری، مشکلات فنی یا اقدامات نظامی، قطعی اینترنت وجود داشته است.
نکته قابل توجه در خصوص لیست منتشرشده از سوی کلادفلر، صدرنشینی ایران است که با بیشترین میزان قطعیهای اینترنت طی سهماهه نخست امسال (میلادی)، در دسته قطعیهای عامدانه توسط دولت جای گرفته است.
این گزارش در حالی منتشر شده که وزیر ارتباطات در گفتوگویی تأکید کرده بود که در ایران هیچ قطعی یا اختلال از پیش برنامهریزی شدهای وجود ندارد و به تازگی هم مدیرعامل زیرساخت گفته است که اختلال در اینترنت خط قرمز این شرکت است.
قطعیهای اینترنت عامدانه دولتی در سهماهه اول ۲۰۲۳
- ایران
به گزارش کلادفلر، در شش ماه گذشته به دلیل اعتراضات مردمی در پی مرگ مهسا امینی در ماه سپتامبر، ایران شاهد بیشترین قطعیهای اینترنت در سطح جهان بوده که بهصورت عامدانه از سوی دولت اعمال شدهاند. البته با اینکه قطعیهای سیاسی نسبت به سهماهه سوم سال گذشته میلادی تا حد زیادی برطرف شده، اما بزرگترین قطعی سال ۲۰۲۳ مربوط به محدودیتهای گسترده ژانویه است که برای جلوگیری از تقلب در کنکور سراسری اعمال شد.
کلادفلر ادعا میکند بزرگترین قطعیهای اینترنت سال ۲۰۲۳ تاکنون، مربوط به ۱۹ ژانویه و کشور ایران است که در آن، اینترنتهای موبایلی دو اپراتور اول ایران، ایرانسل و همراه اول برای مدت نسبتاً طولانی قطع شده و در استانهای البرز، فارس، خوزستان و خراسان رضوی نیز ترافیکهای بسیار پایین ثبت شده است.
- موریتانی
در ۶ مارس، و در پی جستوجوی چهار زندانی جهادی که از زندان فرار کرده بودند، در موریتانی، اینترنت این کشور توسط دولت در سه اپراتور اصلی آن با محدودیت مواجه شد. این اختلال عامدانه در اینترنت موریتانی که دومین قطعی گسترده اینترنت در سطح جهان، پس از ایران، در سهماهه اول ۲۰۲۳ بوده، تا چند روز ادامه داشت تا اینکه مقامات اعلام کردند سه تن از فراریان کشته شده و نفر چهارم نیز پس از تیراندازی، بازداشت شده است. اینترنت این کشور از ۱۲ مارس، شروع به بهبود کرد.
- پنجاب، هند
سومین قطعی گسترده اینترنت با دستکاری دولت، مربوط به اختلالات اعمالشده در اینترنت پنجاب هند از ۱۹ مارس است که در پی جلوگیری از گسترش خشونت در خلال اعتراضات رخ داده است. اگرچه دستور توقف اولیه در ۱۸ مارس صادر شده بود، اما قطعیها در ۱۹ مارس اوج گرفته و تا سه روز نیز ادامه داشت.
البته گزارشها حاکی از آن است که اختلالات در برخی مناطق تا ۲۳ یا ۲۴ مارس نیز ادامه داشته است.
قطعیهای اینترنت از جنس دیگر
در کنار اختلالات عامدانه اعمالشده توسط دولتها، برخی قطعیهای اینترنت گزارششده به دلیل قطعی کابل نیز در گزارش کلادفلر وجود دارد که شامل کشورهای زیر میشود:
- بولیوی
- آنگولا
- بنگلادش
- ونزوئلا
همچنین مهمترین اختلالات اینترنت ناشی از قطعی برق در سهماهه نخست ۲۰۲۳ شامل موارد زیر هستند:
- پاکستان
- برمودا
- آرژانتین
- کنیا
دیگر دلیل قطعیهای گسترده اینترنت در اقصی نقاط جهان در سهماه گذشته، حوادث طبیعی نظیر طوفان، زلزله یا عواملی نظیر آن بوده که در کشورهای زیر به ثبت رسیدهاند:
- ترکیه – در ۵ فوریه، زلزلهای به قدرت ۷.۸ ریشتر، که ترافیک را ۶۳ الی ۹۴ درصد در بخشهای مختلف ترکیه کاهش داد.
- نیوزلند – در ۱۴ فوریه، طوفان گابریل که «بزرگترین رویداد آب و هوایی کشور در یک قرن اخیر» نامیده شد.
- وانواتو (Vanuatu) – در ۲۸ فوریه، طوفان جودی که موجب قطعی برق و اختلالات گسترده اینترنت شد.
- مالاوی (Malawi) – در ۱۱ و ۱۲ مارس، طوفان فردی که گفته میشود طولانیترین و قویترین طوفان تاریخ است.
قطعیهای اینترنت ناشی از مشکلات فنی در سهماهه اول سال ۲۰۲۳، در کشورهای زیر به ثبت رسیده است:
- آفریقای جنوبی
- ایتالیا
- میانمار
- جمهوری کنگو
- لبنان
آخرین مورد نیز مربوط میشود به اختلالات اینترنتی ناشی از حملات سایبری، که در گزارش کلادفلر به کشورهای زیر اشاره شده است:
- کره جنوبی – در ۲۹ ژانویه، قطعیهای موقت شرکت الجی یوپلاس (LG Uplus) به دلیل حملات DDoS
- گوام (Guam) – در ۱۷ مارس، اختلال در اینترنت گزارش شده توسط دوکومو پسیفیک (Docomo Pacific)
- اوکراین – و در ۲۷ ژانویه، اختلالات به وجود آمده در اثر حملات هوایی روسیه به زیرساختهای انرژی اودسا (Odessa)