کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

نگاهی به دموکراتیک‌ترین بخش انتخابات نظام صنفی رایانه‌ای / آیا استشهادیه لازم است؟

حدود دو ماه از فرایند ثبت‌نام نامزدهای عضویت در هیئت‌مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای می‌گذرد و در آخرین خبر نیز شنیدم که زمان تکمیل استشهادیه نامزدهای حاضر در این رقابت‌ها تا ۱۲ آبان‌ماه تمدید شده است.

یکی از اتفاقات خوبی که در فرایند انتخابات نصر رخ می‌دهد همین استشهادیه است. افرادی که به‌عنوان نامزد در انتخابات و برای ورود به لیست نهایی حضور یافته‌اند، طبق بند 4 ماده 10 اساسنامه سازمان مبنی بر «داشتن حسن شهرت اجتماعی، شغلی، عملی، حرفه‌ای و عدم اشتهار به فساد اخلاقی» به تأیید 5 درصد واجدان حق رأی در نصر نیاز دارند.

طبق آماری که سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران ارائه داده، 2801 شرکت دارای مجوز فعالیت معتبر هستند که برای تأییدیه پنج‌درصدی حداقل باید 141 شرکت، فرد مورد نظر را برای حضور در انتخابات تأیید کنند.

در این میان برخی عنوان می‌کنند که قرار دادن چنین فرایندی در انتخابات ناعادلانه است و برخی دیگر بیان می‌کنند بنیان‌گذاران نصر هیچ‌گاه تصور نمی‌کردند که تعداد شرکت‌های حاضر در این نهاد صنفی به حدی افزایش پیدا کند که افراد مجبور به اخذ تأییدیه از ۱۴۱ شرکت شوند.

سؤال اصلی که در این ‌بین پیش می‌آید، این است که آیا قرار دادن چنین فرایندی دموکراتیک است؟

پاسخ یک‌کلمه‌ای به این پرسش، بله است. شاید بتوان گفت بنیانگذاران نصر یکی از مترقی‌ترین فرایندهای دموکراتیک در انتخابات دنیا را در اساسنامه این نهاد صنفی قرار داده‌اند.

هم‌اکنون در تعداد زیادی از کشورهای دنیا، حد نصاب حضور احزاب در پارلمان‌ها، اخذ حداقل 5 تا 10 درصد از آرای عمومی است تا احزاب بتوانند وارد پارلمان شوند. احزاب اگر نتوانند این میزان رأی را اخذ کنند، حتی نمایندگان پیروز آن حزب در مناطق مختلف نیز نمی‌توانند وارد پارلمان شوند.

راه دور نمی‌رویم؛ در ترکیه همسایه غربی کشورمان احزاب برای ورود به پارلمان نیازمند حداقل 10 درصد آرا هستند و برخی احزاب هنگامی که موقعیت خود را در خطر می‌بینند قبل از انتخابات وارد ائتلاف با سایر احزاب می‌شوند.

مثال دیگری که می‌توان در این ‌خصوص زد به انتخابات آمریکا بازمی‌گردد که تا حدی برای مردم ایران که در دوره گذشته، ایالت به ایالت نتایج آن را دنبال می‌کردند آشناست. باید گفت در این انتخابات اگر نامزدی نتواند حداقل یک درصد از آرا را به خود اختصاص دهد، اجازه حضور در مناظره‌های تلویزیونی در آمریکا را نخواهد داشت.

بنابراین، شاید بسیاری مطرح کنند که این فرایندی بیهوده در انتخابات جایی مانند نظام صنفی رایانه‌ای کشور است، اما باید توجه داشت اگر فردی قصد دارد وارد کارزار هر انتخاباتی شود و به حدی در صنف شناخته‌شده نباشد که بتواند تأییدیه حداقل پنج درصد از واجدین شرایط برای رأی‌ دادن را کسب کند، پس دلیلی برای ورود به انتخابات ندارد.

به همین دلیل، باید خرسند بود که تعداد حاضرین در صنف به حدی افزایش پیدا کرده که برای اخذ استشهادیه، حداقل نیازمند 141 شرکت باشید و باید امیدوار بود که اعضای صنف این روند رو به‌ رشد را ادامه دهند. باید به دموکراتیک‌ترین بخش انتخابات نصر احترام گذاشت تا پایه‌های آینده آن مستحکم باقی بماند.  

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/zupw
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.