کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای تجارت الکترونیک در حال رقابت برای ایجاد قابلیتهای جدید هستند. با این حال، برخی بازاریابان معتقدند که جذابیتهای بزرگ گاهی دیده نمیشوند. دست کم هنوز آنطور که باید دیده نشدهاند. محتوای آنلاین و تجارت الکترونیک در طول همهگیری کرونا فعالیتهایی در راستای هم داشتهاند.
در عین حال بسیاری از برندهای کوچک و بزرگ خرید زنده را برای سرگرم کردن و آموزش خریداران تجربه کردهاند. اما با وجود سرمایهگذاری پلتفرمهای اجتماعی و تجارت الکترونیک در حوزه فناوری و محتوا، آژانسهای تبلیغاتی میگویند که لزوماً همه مشتریان آماده خرید از غولهای فناوری نیستند.
به گفته یکی از کارشناسان یک آژانس دیجیتال مارکتینگ، ادغام برای پلتفرمها مثل اسپاتیفای و یوتیوب اتفاق فوقالعاده استراتژیکی است. در عین حال، پرداخت در داخل پلتفرم بهتنهایی نمیتواند انگیزهای برای کاربران باشد، چرا که ارزش افزوده کافی برایشان ندارد و مخاطبان بهراحتی میتوانند با مراجعه به وبسایت، خرید خود را انجام دهند.
خرید زنده (Live Shopping) در طول سالها در چین رایج بوده، اما رایج شدن آن در آمریکا بهتازگی اتفاق افتاده است. آمازون در سال ۲۰۱۹ گزینه آمازون لایو را معرفی کرد که پلتفرمی برای خریداران بود تا چتهای زنده و اطلاعات محصولات مختلف را ببینند. حالا این گزینه با رویدادهای آنلاین اینفلوئنسر مارکتینگ و استفاده از چهرههایی مثل بازیگران معروف تکامل یافته است.
در سال ۲۰۲۰ والمارت اولین شرکتی بود که خرید زنده را در تیکتاک انجام داد و از آن زمان تاکنون تعدادی دیگر از پلتفرمهای دیگر مثل توییتر از این امکان استفاده کردهاند. پاییز گذشته شرکت «هاسبرو» اولین رویداد زنده خود در اینستاگرام و فیسبوک لایو را انجام داد. پلتفرمهای جدیدتری مثل NTWRK نیز اقدام به ارائه خرید زنده کردهاند.
جو گاگلیز از بنیانگذاران و مدیرعامل شرکت بازاریابی دیجیتال «وایرالنیشن» عنوان کرده که معرفی خرید زنده در بسترهای اجتماعی چند چالش کلیدی دارد. وی هشدار داده است که وقتی خیلی سریع اوضاع تغییر میکند، امکان ایجاد تأثیر منفی هم بیشتر میشود.
گاگلیز در استدلال خود اینطور عنوان کرده که یک زن ۴۰ ساله بسیار متفاوت از نسل جدید خرید خواهد کرد. در این میان تردید درباره میزان تأثیرگذاری اینفلوئنسرها در خرید زنده هم وجود دارد. در شرایطی که برخی گزارشها نشان داده ۵۴ درصد بزرگسالان آمریکایی ویدئوهای مربوط به محتوای قابل خرید را دیدهاند، اما تنها ۱۷ درصد از آنها معتقدند که اینفلوئنسرها در این خرید مؤثر بودهاند.
برخی آژانسهای تبلیغاتی میگویند که هم مشتریانی مشتاق به استفاده از خرید زنده دارند و هم شاهد استفاده این قابلیت با روندی کند هستند. برخی پیشبینیها عنوان میکند که فروش از طریق پخش زنده در ایالات متحده از ۱۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ به ۱۷ میلیارد دلار در پایان ۲۰۲۲ خواهد رسید. در عین حال همین رقم در سال ۲۰۲۴ به ۳۵ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
پیشبینیهای ایمارکتر نشان میدهد که فروش خردهفروشان در پلتفرمهای اجتماعی در سال جاری رقمی در حدود ۷/۴۵ میلیارد دلار بوده که تا سال ۲۰۲۵ به ۶/۷۹ میلیارد دلار خواهد رسید. با وجود این رشد، برخی بازاریابان این قابلیت را در اولویت خود قرار نمیدهند. برخی نظرسنجیها نشان میدهد که به اعتقاد بعضی برندها، محتوای خرید تلویزیونی مثل پخش زنده کمترین تأثیر را در رشد استراتژی تجارت اجتماعی آنها خواهد داشت.