کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
حسن اطاعت / این عبارت «روز آخر» را از ایمیل یکی از اعضای تیم برگزاری کش رفتم، چون اینجا بین علما اختلاف است که بالأخره وبسامیت رویدادی سهروزه است یا چهارروزه؟
در روایتهای رسمی، شب اول را با نام «شب افتتاحیه» یاد میکنند و شمارش روزها از فردای آن آغاز میشود؛ بنابراین رویداد سهروزه محسوب میشود، اما با توجه به اینکه افتتاحیه یکی از مهمترین بخشهای رویداد است و سخنرانان کلیدی در آن صحبت میکنند، نمیتوان آن را جزو رویداد محسوب نکرد. به هر حال، سهروزه یا چهارروزه، امروز روز آخر است و من ساعتی دیگر، عازم فرودگاه خواهم بود برای پرواز برگشت.
تأثیر وبسامیت بر رویدادهای تجاری
کلمه «سورپرایز» را هم با الهام از برنامه غافلگیرکنندهای که دیشب در نایتسامیت اجرا شد، انتخاب کردم. نایتسامیت چیست؟ عرض میکنم. در گزارشهای سالهای قبلی نوشته بودم که وبسامیت، علاوه بر تأثیر غیر قابل انکار بر دنیای فناوری، تأثیر شگرفی هم بر صنعت برگزاری رویداد گذاشته است. قبل از وبسامیت، رویدادهای تجاری به اشکال شناختهشدهای مانند نمایشگاه، کنفرانس، کلاس، دوره آموزشی، سمینار یا نشست مطبوعاتی برگزار میشدند و معمولاً فاقد برنامههای جانبی بودند. وبسامیت ترکیبی از اینها را ارائه کرد: برگزاری بیست کنفرانس همزمان با عناوین مختلف و برنامههای مستقل، ارائه غرفههای نمایشگاهی برای شرکتهای مختلف در هر سایز (از استندهای یک مترمربعی تا غرفههای بسیار بزرگ)، برگزاری جلسههای پیچ دک برای استارتاپها، برگزاری جلسههای منتورشیپ برای کسبوکارهای نوپا و خانمهای علاقهمند به فناوری، برگزاری فورومها و نشستهای اختصاصی سرمایهگذاران، سخنرانان و مدیران اجرایی شرکتهای بزرگ، برگزاری کنفرانسهای مطبوعاتی بزرگ و کوچک، برنامهریزی و اجرای رقابتهای استارتاپی، دعوت از هنرمندان و ورزشکاران برای ارائه تجربه در جمع فناوران و سرانجام، برگزاری نایتسامیت، از ابتکارات وبسامیت بودند.
ابتکاری به نام نایتسامیت برای شبکهسازی
نایتسامیت رویدادی شبانه است که در پایان هر روز در نقطه متفاوتی در شهر میزبان برگزار میشود و هدف از آن، دورهمی شبانه و غیررسمی و گسترش شبکههای دوستی و همکاری بین شرکتکنندگان است. طی این رویداد، هزاران شرکتکننده با خرید غذا و نوشیدنی از فروشندگان محلی، به اقتصاد شهر کمک کرده و اوقات خوشی را در کنار هم تجربه میکنند. مذاکراتی که در این دورهمی غیررسمی انجام میشود، عموماً مؤثرتر از همکاریهای رسمی هستند که طی روز در محل رویداد شکل میگیرند.
دیشب نایتسامیت در کنار ساحل و در چندقدمی هتل ما برگزار شد و طی آن حکومت قطر نمایش خیرهکنندهای اجرا کرد: ساعت ده و نیم شب آتشبازی گستردهای در ساحل آغاز شد، بخارهای رنگی و نورانی آتشبازی همراه با موسیقی ریتمیک و قدرتمندی از سطح دریا به سمت آسمان فواره میزدند و همزمان دهها و صدها پهپاد نورانی، لوگوی وبسامیت و هشتگ وبسامیت قطر را در آسمان ترسیم میکردند.
امروز جلساتی با چند سرمایهگذار برای معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در ایران داشتم که به خوبی برگزار شدند، اما به نتیجه فوری ختم نشدند، زیرا در کنار علاقهمندی به بازار هشتاد میلیون نفری ایران، از تحریمها وحشت دارند. یکی از آنان به صراحت گفت: «ایران بازار بزرگ و بکر و جذابی است، اما چرا باید پول خود را جایی بگذارم که خودم نتوانم به آنجا بروم؟» خیلی تلاش کردم که این ذهینت را تغییر دهم اما مصادیق زیادی را نقل میکرد که به دلیل سابقه سفر به ایران به مشکلات جدی برخوردهاند.
قطر به دنبال نیروهای کار متخصص
یکی از مواردی که امروز خیلی پررنگ شد، نیاز قطر به نیروی کاری متخصص بود. این جماعت سالهاست که کل کارهای خدماتی و عملیاتی خود را به مهاجران آسیایی و آفریقایی سپردهاند، اما اکنون با توجه به اهدافی که جهت نیل به اقتصاد دیجیتال ترسیم کردهاند به نیروهای متخصص در سطوح مختلف فناوری نیاز دارند و یکی از شیخهایی که دیروز توصیف کردم، امروز در سخنرانی خود وعده میداد که اقتصاد آینده قطر بر اساس استعدادهایی که اکنون جذب میشوند، ساخته خواهد شد. نیاز مشابهی هم به استارتاپهای فناور، خدماتی، پزشکی، زیستمحیطی و ریزفناوری دارند و به هر استارتاپی که در پارک علم و فناوری پذیرفته شود، بیست سال معافیت مالیاتی میدهند.
آنچه عصر دوشنبه در مراسم افتتاحیه دیدم و طی این سه روز در سالنها و جلسات تجربه کردم، مرا به این باور رسانده است که قطر در کنار عربستان و امارات به قطب بسیاری از فعالیتهای فناورانه در منطقه تبدیل خواهد شد. هرچند که جهت جریان فناوری همچنان از غرب به شرق است، اما تدبیر رهبران میتواند کشور مصرفکنندهای که حتی آب مصرفی خود را هم از بلژیک وارد میکند، به کشوری تبدیل کند که با جذب استعدادها، فناوری وارداتی را در جهت ساخت آینده و ایجاد فناوریهای محلی به کار میگیرد. شاید از این پس، برای حضور در رویدادهای فناوری، نیازی به سفر اروپا نداشته باشیم.
گزارشهای دیگر حسن اطاعت از قطر وبسامیت ۲۰۲۴ را میتوانید اینجا بخوانید.
مطلب خوبی بود