کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
گزارش بازاریابی الکترونیکی سال ۲۰۲۲ منتشر شد. این گزارش که توسط سایت سیمیلار وب تهیه شده، مجموعهای از دادههای اقتصاد دیجیتال را با نظارت و تجزیهوتحلیل رفتار میلیونها مشتری آنلاین جمعآوری کرده است. انتشارات راه پرداخت نیز با هدف آشنایی هرچه بیشتر اکوسیستم اقتصاد نوآوری کشور با فضای تجارت الکترونیکی جهانی این گزارش را بهصورت الکترونیکی توزیع کرده است. هدف از این گزارش ارائه درک درستتری از تغییرات، روندها و آینده این بازار است. در این گزارش تلاش شده با مشاهده رفتار میلیونها مشتری در دنیای دیجیتال هنگام بازدید و گشتن در وبسایتهای مختلف، محرکهای اصلی تقاضای مصرفکننده، اندازه بازارهای متعدد دیجیتال و فرصتهای رشد آنها شناسایی شود. بهطور کلی این گزارش یک نمای کلی از عملکرد اقتصاد دیجیتال بر اساس کشور و صنایع ارائه میدهد و فرصتهای موجود برای خردهفروشان تجارت الکترونیک را برجسته میکند.
بررسی اجمالی صنعت جهانی
ﺳﺎل ۲۰۲۲ یک ﺳﺎل چاﻟﺶﺑﺮانگیز ﺑﺮای اکثر ﺻﻨﺎﯾﻊ و اﻗﺘﺼﺎدﻫﺎی ﺟﻬﺎنی ﺑﻮد. بازدﯾﺪﻫﺎی وب دسکتاپ و ﻣﻮﺑﺎﯾﻞ از ﻫﻤﻪ ﺻﻨﺎﯾﻊ آﻧﻼﯾﻦ سه درصد کاهش داشت. مارکتپلیسها بیش از ۱۸۵.۵ میلیارد در سال ۲۰۲۲ ترافیک داشتهاند اما این عدد نشاندهنده افت نسبت به سال ۲۰۲۱ است. ولی با وجود چندین عامل کلان اقتصادی موثر روی مصرفکنندگان در سراسر جهان، درخواست آنلاین برای کالاهای مصرفی هنوز در حد قابل توجهی بالاتر از سطوح قبل از پاندمی کروناست.

چشمانداز جهانی
از ۱۰منطقه جهانی که در صنایع آنها در این گزارش تجزیهوتحلیل شده، فقط چهار کشور در سال ۲۰۲۲ شاهد رشد مثبت ترافیک بودهاند.

اثر لوازم آرایشی و بهداشتی بر تجارت جهانی
در این صنعت فرصتهای بسیاری وجود دارد و تقریباً در برابر بحران مقاوم است. رشد این صنعت ناشی از اثر «رژ لب» بوده است. وقتی افراد در شرایط بحرانی اقتصادی نیز خرید بعضی از کالاهای کوچک لاکچری را متوقف نکرده و حتی ممکن است میزان بیشتری از آنها را نیز خریداری کنند، اثر «رژ لب» رخ میدهد.
در میان ۱۰ کشوری که در رأس بزرگترین بازارهای صنعت لوازم آرایشی و زیبایی هستند، فقط ژاپن و فرانسه شاهد کاهش در بازدید مشتریها بودند. این صنعت هنوز هم در حال دیجیتالیزه شدن است و عادتهایی که در دوره کرونا شکل گرفتهاند، در حال عادیشدن هستند. در این میان ایالات متحده بیشترین سهم را در بازار دارد.

چهار کشور از ۱۰ کشور برتر در کل ترافیک، کشورهای نوظهور هستند: چین، برزیل، روسیه و هند که مجموع بازار آدرسپذیر (TAM) بیش از ۲.۶ میلیارد نفر را نشان میدهند. چین با بیش از ۴۱ درصد رشد سالانه، پویاترین رشد را داشته است.

هند؛ پیشتاز صنعت پوشاک
بازارهای مد و پوشاک وسیع، روبهتوسعه و معمولاً دارای مدلهای تجاری سنتی هستند، اما این بازارها اکنون با گرایشهای جدید روبهرو شدهاند و در حال تغییر هستند. ترافیک این صنعت در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل سه درصد افزایش داشته و انتظار میرود در سالهای آتی رشد بیشتری را هم تجربه کند. ایالات متحده در این بازار نیز بیشترین سهم را دارد و میزان ترافیک آن در سال ۲۰۲۲، ۹ درصد افزایش یافته است. هندوستان هم شاهد بیشترین رشد (بیش از ۱۷ درصد) در سال ۲۰۲۲ بود. از ۱۰ کشوری که در رأس صنعت مد و پوشاک هستند، نیمی از آنها شاهد کاهش ترافیک بودند.

مصرفکنندگان صنایع الکترونیک
سطح رشد ترافیک این صنعت بین کشورهای مختلف یکسان نیست. در برخی از کشورها ترافیک مراجعه به وبسایتها دوبرابر و در برخی کاهش یافته است. اما به طور کلی این بازار در سال ۲۰۲۲، منفی یک درصد و در سال ۲۰۲۳، منفی پنج درصد رشد داشته است. کشور هندوستان با در اختیار داشتن ۱۶ درصد از بازار، بیشترین سهم را دارد.

رشد دودرصدی خواربارفروشی آنلاین
بهطورکلی ترافیک این صنعت در سال ۲۰۲۲ دو درصد رشد داشته است. با توجه به اینکه خاستگاه فروش مواد غذایی فروشگاههای آنلاین، آمریکا بوده است؛ این کشور جایگاه نخست را به لحاظ سهام و حجم و اندازه در ترافیک اینترنتی دارد. در فرانسه، بازدیدهای اینترنتی در صنعت مواد غذایی فروشگاههای آنلاین در سال ۲۰۲۲، تقریباً ۱۵ درصد افزایش داشته که سریعترین رشد در کشورهای مورد تحلیل این گزارش بوده است.

رشد ۹درصدی فروش کالاهای لوکس و جواهرات
ترافیک آنلاین صنعت لوکس و جواهرات در سال ۲۰۲۲ شاهد رشد ۹درصدی بود. رشد این صنعت مثل صنعت آرایشی و بهداشتی نشانگر امری تحت عنوان اثر «رژ لب» است. صنعت لوکس و جواهر آنلاین سریعترین بخش در حال رشد در سال ۲۰۲۲ بود. ژاپن دومین بازار آنلاین بزرگ در زمینه محصولات لوکس و جواهرات است و بعد از ایالات متحده امریکا قرار دارد. این دو کشور رشد ثابتی در بازدیدهای کلی سال ۲۰۲۲ تجربه کردهاند. هندوستان هم در طبقه بالاتر قرار دارد و در تراکنشهای اینترنتی تا ۱۶ درصد رشد داشته است.

کاهش ترافیک اینترنتی مارکتپلیسها
ترافیک اینترنتی در مورد دسکتاپ و موبایل در مارکتپلیسها در سطح جهان پنج درصد کاهش داشته است. با نگاهی به کشورهایی که بیشترین حجم ترافیک را دارند، متوجه میشویم که فقط سه کشور دارای رشد مثبت بودهاند. همه کشورهای پیشرفته در حوزه دیجیتال مانند ایالات متحده، ژاپن، بریتانیا و آلمان با کاهش یک یا دورقمی مواجه هستند. لازم به ذکر است که مارکتپلیسهای روسیه در سال ۲۰۲۲ بالاترین حجم ترافیک را تجربه کردند که میتوان این موضوع را با قطع تجارت مرزی کشورهای غربی و اجازه دولت روسیه به خردهفروشان برای واردات کالاهای غربی مرتبط دانست.

در میان ۱۰۰ مارکتپلیس بزرگ در ترافیک جهان، تنها ۴۴ بازار در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل افزایش داشتهاند. با قیمتهای بالاتر و بازگشت خرید در فروشگاه، مصرفکنندگان کمتر از سال گذشته به سراغ این مارکتپلیسها رفتهاند. حتی بازدیدها در جمعه سیاه هم نسبت به سال ۲۰۲۱ کاهش داشت.

رشد فروش خانه و باغ در ترکیه
با اینکه در دوره کرونا به سایتهای فروشندگان خانه و باغ هجوم برده شد، اما تورم سال ۲۰۲۳ دامنگیر این صنعت شد و در سال ۲۰۲۲ شاهد کاهش هفتدرصدی در ترافیک اینترنتی خود بود. آمریکا، انگلستان و فرانسه بزرگترین بازارهای این صنعت هستند و بیشترین سهم ترافیک را در اختیار دارند. اما ترافیک اینترنت همگی آنها در سال ۲۰۲۲ با کاهش مواجه شد. شایان توجه است ترکیه با اینکه در میان ۱۰ کشور با بیشترین سهم بازار قرار ندارد، اما در سال ۲۰۲۲ بیشترین رشد را نسبت به سایر کشورها تجربه کرد.

رونق BNPL
کاهش در پرداخت نقدی با افزایش غیرمنتظره تجارت الکترونیک همزمان شد و به متنوع شدن فضای پرداخت دیجیتال انجامید. افزایش استفاده از BNPL بهعنوان یک راهحل پرداختی آنلاین نشان میدهد که شرایط بازار به این شیوه پرداخت شتاب بخشیده و آن را تقویت کرده است. این گزارش حجم و اندازه بازار BNPL را حدود ۲۴۱ میلیارد دلار تخمین زده است. انتظار میرود در سال ۲۰۲۳ اندازه این بازار به ۳۰۰ میلیارد دلار و تا سال ۲۰۲۶ به ۵۲۶ میلیارد دلار برسد.
با تحلیل رفتار مصرفکنندگان در مورد مجموعه کالاهای مصرفی چندگانه، این گزارش نشان داد که فاصله چشمگیری در بازدید از سایتهای تجارت الکترونیکی که از BNPL استفاده میکنند و فروشندگانی که از آن استفاده نمیکنند وجود دارد. برای مثال بازدید از سایتهای کالاهای لوکس و جواهراتی که از BNPL استفاده نمیکنند ۷۳ درصد کاهش یافته است. اما برای فروشندگانی که از این سیستم استفاده میکنند کاهش بازدیدها فقط ۱۶ درصد بوده است. در واقع، این گزارش نشان میدهد سهم ترافیک سایتهایی که در سه سال گذشته از BNPL استفاده کردهاند، افزایش یافته است.

لازم به ذکر است که ۴۷ درصد استفادهکنندگان از سیستم BNPL در آمریکا خانمها و ۵۳ درصد آقایان هستند. ۵۸ درصد از مردم دلیل استفاده از این سیستم را بازههای پرداخت طولانیتر اعلام کردهاند. همچنین ۴۰ درصد از کاربران فناوری BNPL به گروه سنی ۲۳ تا ۳۴ سال تعلق دارند.

19 درصد پاسخدهندگان عنوان کردهاند که در دو ماه اخیر برای خرید مایحتاج غذایی خود از این فناوری استفاده کردهاند. درواقع استفاده از BNPL برای تأمین مالی برخی خریدها روند نگرانکنندهای پیدا کرده که نباید آن را نادیده گرفت.
اما بهطور کلی این فناوری هم در میان خردهفروشان و هم مشتریان جایگاه خوبی پیدا کرده و خریدکردن را آسانتر کرده است. هرچند چالشهایی ممکن است فراروی این فناوری باشد، اما نمیتوان منکر روبهرشدبودن آن شد.
[…] منبع: کارنگ […]