کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
صنف با تغییر عجولانه اساسنامه نصر تهران همراهی نکرد
اساسنامه پیشنهادی هیئتمدیره سازمان نصر تهران رد شد. مجمع عمومی فوقالعاده سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران روز یکشنبه ۲۷ خردادماه در سالن شهید قندی وزارت ارتباطات برگزار شد و با وجود تلاش برای تصویب این اساسنامه، هیئتمدیره دوره هفتم نتوانست در اولین مجمع خود رضایت صنف برای تغییر اساسنامه را جلب و اکثریت قابل قبول را کسب کند.
طبق پیشنویسی که چهار روز پیش از نشست مجمع نوبت دوم منتشر شده بود، هیئتمدیره فعلی نصر تهران نشان داد که نه با اساسنامه الگو که نصر کشور ارائه کرده کاری دارد و نه ارزشی برای اساسنامهای قائل است که در سال ۱۴۰۰ به تصویب ۹۰درصدی حاضران در اولین مجمع فوقالعاده نصر تهران رسید. بررسیهای اساسنامه نشان میدهد تنها تغییر پیشنهادی مربوط به تبصره ۳ ماده ۷ اساسنامه سازمان نظام صنفی بود که در سال ۱۳۸۳ به تصویب رسیده است.
ماده ۷ اساسنامه به حق رأی افراد در مجامع عمومی سازمان میپردازد. این ماده در اساسنامه سال ۱۳۸۳ در سه تبصره تنظیم شد که در تبصره ۳ این ماده درباره افراد حقیقی عضو این سازمان، این حق در اختیار آنها قرار میگرفت تا بتوانند در رأیگیری شاخه مشاوران سازمان حضور یابند، اما با حذف این تبصره عملاً اجازه دخالت اعضای حقیقی در فرایند تعیین اعضای هیئتمدیره گرفته میشود.
سازمان نظام صنفی تا به امروز مزیت ویژهای برای افراد حقیقی خود در نظر گرفته بود که برمبنای این تغییر پیشنهادی، اکنون این کمترین حق آنها در مسیر مشارکت برای تعیین سه عضو شاخه مشاوران هیئتمدیره نیز از آنها سلب میشود. بسیاری از اعضای نظامصنفیها را اعضای حقیقی تشکیل میدهند و حق اصلی انتخاب در اختیار اعضای حقیقی است. هرچند نظام صنفی رایانهای به شکلی بسیار مترقی وزن شرکتی را در نظر گرفته، ولی نباید فراموش کرد که اعضای حقیقی بخش چشمگیری از صنف را تشکیل میدهند که بهراحتی نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
صنف اجازه بازگشت به تنظیمات کارخانه را نداد
واقعیت آن است که در مجمع عمومی سال گذشته برای انتخاب اعضای هیئتمدیره دوره هفتم به ناگاه حجم زیادی از اعضای حقیقی در یک شب و با یک کارت بانکی با پرداخت حق عضویت وارد سازمان شدند و عملاً در نتیجه آرای شاخه مشاوران تأثیرگذار شدند. در دوره ششم این اتفاق در طول دو تا سه ماه و به شکل رقیقتر رخ داد، اما به نظر میرسد هیئتمدیره دوره هفتم که سه نفر از اعضای مشاوران آن با همین شیوه وارد هیئتمدیره شدند به جای حل مسئله قصد داشتند صورتمسئله پاک شود. این در حالی است که در اصلاح اساسنامه سال ۱۴۰۰ و همچنین اساسنامه تیپ مصوب شورای مرکزی که تا حد زیادی به یکدیگر شباهت دارند، اگرچه تبصره ۳ حذف شده، اما تبصره یک ماده ۷ اساسنامه اصلاح و در آن بیان شده تمامی افرادی که گواهی و عضویت معتبر از سازمان نظام صنفی دارند حق رأی خواهند داشت.
به نظر میرسید هیئتمدیره دوره هفتم میخواهد نظام صنفی رایانهای استان تهران با نادیده گرفتن همه اتفاقاتی که در سالهای اخیر رخ داده صنف را به تنظیمات کارخانه مدنظر خود در سال ۱۳۸۳ بازگرداند و به جای حل مشکل، صورتمسئله را پاک کند.
طبق نتیجهای که روابط عمومی نصر تهران منتشر کرده، در این رأیگیری ۹۵ فرد حقوقی با ۵۳۱ حق رأی، ۹ فروشگاه و ۲۱ مشاور شرکت داشتند. از مجموع ۵۶۱ رأی، ۲۳۴ برگه رأی موافق و ۲۱۵ برگه رأی مخالف جمع شد. اگرچه آرای موافق این مجمع بیشتر از مخالف بود، اما تغییر اساسنامه نتوانست رأی ۵۰درصدی مجمع را نیز کسب کند؛ در حالی که مجمع برای تغییر اساسنامه نیازمند دوسوم آرا است و مشخص شد هیئتمدیره نصر تهران برای تصویب تغییر اساسنامه راه دشواری در پیش دارد، ولی تغییر اساسنامه سال ۱۴۰۰ حمایت ۹۰درصدی حاضران در مجمع را به همراه داشت.
واقعیت این است که مجمع روز یکشنبه نشان داد وقتی دو اساسنامه مصوب، یکی در مجمع قبلی نصر تهران و دیگری در شورای مرکزی هست، صنف تمایلی به تغییر عجولانه اساسنامه ندارد.
انتقاد به شیوه رأیگیری
در روزهای اخیر تعدادی از اعضای صنف درباره نحوه برگزاری انتخابات کمیسیونها انتقادهای فراوانی به دبیرخانه نصر تهران وارد کردند. شواهد موجود از مجمع عمومی فوقالعاده نیز همین وضعیت را نشان میدهد.
اولین موضوع بلاتکلیفی در رأیگیری بوده، زیرا ابتدا بنا بود رأیگیری بهصورت قیاموقعود انجام شود؛ این در حالی است که باید وزن آرا و همچنین تعداد افراد حاضر و برگه رأی مشخص برای دوسوم آرا تعیین میشد. به نظر میرسد دبیرخانه پیشبینی خاصی برای رأیگیری کاغذی یا حتی الکترونیکی نداشت و به همین دلیل مجمع وارد تنفس شد تا برگه رأی تهیه شود. این شیوه نشان از بینظمی و بیبرنامگی در اجرای برنامههای مجمع دارد که آن را میتوان به حساب بیتجربگی دبیرخانه در اولین مجمع دانست.
کتابی که دیگر آبی نیست
در طول سالها در صنف یک کتاب آبی وجود داشت که بسیاری آن را مرامنامه صنف میدانستند. اکنون به نظر میرسد اساسنامهای که در کتاب آبی منتشر شده و دستبهدست میچرخد دیگر اعتبار چندانی ندارد؛ به این دلیل که به نظر میرسد اکنون با سه گروه در مواجهه با اساسنامه طرف هستیم. گروه اول افرادی هستند که از اساسنامه مصوب سال ۱۴۰۰ مجمع فوقالعاده نصر تهران حمایت میکنند. گروهی دیگر در کشور از اساسنامه تیپ شورای مرکزی که همان اساسنامه اصلاحی سازمان نصر تهران است و فقط در بند تسهیم اختلاف نظر دارد حمایت میکنند که به نظر میرسد حداقل در ۱۰ استان اساسنامه تیپ را اجرایی کردهاند. اکنون نیز با گروهی از پدرخواندهها مواجه هستیم که گروه سومی را تشکیل دادهاند و قصد دارند نصر سال ۱۳۸۳ را ابقا کنند؛ آن هم با حذف یک بند که ابتدا به نظر میرسید کار سادهای در این مسیر باشد، ولی مجمع روز یکشنبه نشان داد که صنف قصد ندارد به عقب بازگردد.