کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

چند پیشنهاد برای پیشرفت اقتصاد دیجیتال

روز فناوری اطلاعات؛ جشن اقتصاد دیجیتال

یادداشتی از حسین اسلامی، ‌رئیس هیئت‌مدیره سازمان نصر تهران\ اوایل سال قبل و در انتهای قرن گذشته به پیشنهاد و همت نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران و با حمایت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور، روز 22 تیرماه همزمان با زادروز دانشمند مشهور محمدبن‌موسی خوارزمی، طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به‌عنوان «روز فناوری اطلاعات» ثبت و در تقویم رسمی کشور درج شد. به لطف الهی و با اخذ این مصوبه، صنف فاوا و علاقه‌مندان به اقتصاد دیجیتال به‌صورت رسمی روزی را برای برگزاری جشن سالانه خود و اعلام مواضع در تقویم یافتند. بلافاصله و با توجه به فاصله کم تصویب این موضوع در شورای عالی انقلاب فرهنگی، این روز در سال 1400 توسط نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران جشن گرفته شد و مواضع مختلف سازمان در آن روز رسانه‌ای شد.

در ابتدای قرن جدید و در سالی که با محوریت «دانش‌بنیان‌ها» نام‌گذاری شده، برای دومین سال امیدواریم این جشن به‌صورت وسیع‌تر در سراسر کشور برگزار و با توجه به نام امسال و نیز تشکیل کارگروه اقتصاد دیجیتال در دولت-که اختیارات رئیس‌جمهور و هیئت دولت در این حوزه به آن کارگروه تفویض شده است- این رویداد فراتر از یک جشن سالانه، به روزی مؤثر در پیشرفت اقتصاد دیجیتال بدل شود. این مهم اتفاق نخواهد افتاد، مگر آنکه طی سال 1401 موضوعات ذیل را شاهد باشیم:

1. کارگروه اقتصاد دیجیتال به ریاست وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و نیز دبیری وزیر امور اقتصاد و دارایی نسبت به استفاده حداکثری از بخش خصوصی و صنف فاوا در زمینه مطرح‌کردن موضوعات مرتبط با زیست‌بوم و تصمیم‌سازی مبادرت کرده و تصمیمات مهمی را در خصوص نحوه مواجهه با فناوری‌های نوین اخذ کنند و حتی نسبت به طراحی لایحه‌های مرتبط با این اقتصاد و ارسال آن به مجلس شورای اسلامی با کمک بخش خصوصی اقدام کنند. در مرحله اول فوری‌ترین تصمیمات نیز سلبی و از نوع مانع‌زدایی و رفع مشکلات پیش روی پیشتازان اقتصاد دیجیتال و شرکت‌های دانش‌بنیان است. استفاده از توان بخش خصوصی توسط زیرمجموعه‌های کارگروه اقتصاد دیجیتال البته شروع شده، ولی نیازمند تقویت جدی است.

2. در تمامی وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی، قائم‌مقام یا معاونتی با عناوین فناوری/نوآوری/اقتصاد دیجیتال تشکیل و فرد توانمند، شناخته‌شده و خوشنامی در میان بخش خصوصی منصوب شده و موضوعات مرتبط در هماهنگی با کارگروه اقتصاد دیجیتال در عالی‌ترین سطوح وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی به‌صورت یکپارچه دنبال شود تا ضمن همگرا کردن بردارهای ناهمسو و یکپارچگی تصویرهای آینده ناهمگون در بدنه دولت، نسبت به ارزیابی متداوم تمامی مدیران ارشد دولت با شاخصه پیشرفت در راستای اهداف مرتبط با نام سال و نیز اقتصاد دیجیتال اقدام جدی و عملی صورت گیرد. خوشحالیم که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تشکیل معاونت فناوری و نوآوری طلایه‌دار این حرکت شده است.

3. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در قامت وزیر جوان مورد اعتماد ویژه شخص رئیس‌جمهور با برگزاری جلسات مداوم با پیشتازان اقتصاد دیجیتال شنوای موانع پیش رو بوده و در همکاری با معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور نسبت به طراحی مسیر حرکتی، پشتیبانی و رفع موانع مجموعه‌های خصوصی همت ویژه بگمارند. این اتفاق به‌صورت غیرمستمر و موردی در حال حاضر هم اتفاق می‌افتد، ولی به‌عنوان یک موضوع کلیدی، همان‌طور که آقای وزیر در خصوص شبکه ملی اطلاعات مد نظر دارند، امید است به‌عنوان فرمانده میدانی شخص ایشان ورود و نسبت به هماهنگی‌های لازم در دولت نیز به‌عنوان رئیس کارگروه اقتصاد دیجیتال اقدام کنند.

بخش خصوصی هنوز امیدوار است پیشنهادهایش مورد بررسی ویژه قرار گرفته و مبتنی بر شرایط به اجرا درآید. امیدواریم در نمایشگاه الکامپ پیش رو -که ان‌شاءالله در نیمه مرداد برگزار خواهد شد- به‌عنوان رویداد محوری اقتصاد دیجیتال، شاهد جوانه‌هایی از توجه به پیشنهادهای بخش خصوصی باشیم.

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/3du6
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.